YETİŞKİNLERDE GIDA IŞINLAMA BİLGİ

DÜZEYİNİN SAPTANMASI

ANKET FORMU

 

                                                                           

 


Değerli Katılımcı,

Bu anket, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu ve Ankara Üniversitesi Gıda Güvenliği Enstitüsü arasında yürütülmekte olan ortak çalışma kapsamında yapılmaktadır. Anket formundan elde edilen veriler yalnızca bilimsel amaçlı olarak değerlendirilecektir. Katılımınız için teşekkürler.

 

 

1.KİŞİSEL BİLGİLER

1. Doğum Yılınız
2. Cinsiyetiniz Erkek

3. Eğitim durumu

İlkokul

Ortaokul

Lise veya dengi

Fakülte veya yüksekokul

Yüksek lisans/Doktora

4. Medeni durumu

5. Çalışma durumu

6. Mesleğiniz

7. Aylık ortalama geliriniz

1000-2000 TL 2000-3500 TL 3500-üstü

8. TV, Radyo vb ile yapılan reklamların gıda tercihiniz üzerine etkisi oluyor mu?

Evet Bilmiyorum

2. TÜKETİCİLERİN BİLGİ DÜZEYLERİ

1.Gıda ışınlama, gıda maddesinin istenilen amaca uygun olarak yeterli bir dozda iyonize radyasyona maruz bırakılmasıdır. Daha önce gıda ışınlama kavramını duydunuz mu?

2. Cevabınız evet ise nereden gıda ışınlama kavramını duydunuz?

3.Sizce gıdalar neden ışınlanıyordur?

Raf ömrünü uzatmak

Sağlık

Biyokimyasal faaliyetlerin engellenmesi

4. Sizce hangi gıdalarda ‘ gıda ışınlama' işlemi uygulanıyordur ?

Süt- sütlü mamuller

Et- etli mamuller

5. Aldığınız gıdaların etiketini okur musunuz?

6 .Gıda ışınlamasında kullanılan ışınlar sizce genetik bozulmalara yol açar mı?

7. Gıdanın ışınlanması sizce ülke ekonomisine katkı sağlar mı?

8. Sizce gıdaları ışınlama işlemi gıdayı radyoaktif (radyasyon yayan ) hale getirir mi?

9. yandaki “ radura ” sembolünü daha önce hiç gördünüz mü?

10.Işınlanmış gıda tüketir misiniz?

11. Işınlanmış gıdaları satın almak istediğinizde ürün fiyatı kararınızı nasıl etkiler?

12. Sizce ışınlama radyasyon mudur?

13.Işınlanmış gıda kanser yapar mı?

14. Mikrodalga fırın kullanıyor musunuz?

15. Mikrodalga fırın kullanımının gıda ışınlama işlemi olduğunu düşünüyor musunuz?

16. Gıda ışınlama işleminin gıdayı korumak örneğin gıdalarda zararlı bakterileri öldürmek için uygun dozlarda yapıldığını ve kimyasal bir kalıntı bırakmadığını biliyor olsaydınız ışınlanmış gıdayı tercih eder miydiniz?

17. Gıda ışınlama tekniği ile patateslerin filizlenmesi engellenmektedir. Bu tür işlem görmüş bir ürünü tüketir misiniz?

18. Aşağıda bildiğiniz ışınlanmış gıdaları seçiniz.

19.Işınlanmış gıdaların güvenli gıda olduğunu düşünüyor musunuz?

20. TAEK'in açılımını biliyor musunuz?