Marmara ve Trakya Bölgelerinde radyasyon ve radyoaktif maddeler ile faaliyet gösteren sağlık merkezleri (radyoterapi, nükleer tıp, röntgen laboratuvarları vb.) ile endüstriyel kuruluşlarda lisansa esas radyasyon kontrol ve ölçüm faaliyetleri yürütülmektedir.
Ruhsata esas içme, kaplıca ve kaynak sularında toplam alfa/beta radyoaktivite ve trityum analizleri ve her türlü çevresel örnekte (hava, su, toprak, gıda, sediment, deniz kumu ve organizma) doğal ve yapay radyoizotopların tayinine yönelik radyoaktivite analizler yapılmaktadır. Laboratuvarlar akredite edilmiştir
Çevresel örneklerinde (hava, su, toprak, gıda, vb.) nükleer analitik yöntemler kullanılarak, toksik ve eser element analizler yapılmaktadır
Ülke genelinde kullanılmakta olan tüm tedavi ve korunma amaçlı dozimetrelerin ve radyasyon ölçer cihazların kalibrasyonları yapılmaktadır. Kalibrasyon yöntemleri akreditedir.
Radyasyon Ölçme Cihazları Geliştirme Projesi (RADGE)” kapsamında günümüz teknolojisine uygun, çeşitli boyut ve özelliklerde zaman içinde kazanılan deneyim ve bilgi birikimi ile dünyadaki benzerleri ile rekabet edebilecek düzeyde radyasyon ölçme ve izleme cihazları üretilmekte ve geliştirilmektedir. Üretilen cihazlar: Portatif Radyasyon Doz Hızı ve Doz Ölçerler, Radyasyon Alan Monitörleri, Sabit Radyasyon Ölçerler, Kişisel Elektronik Dozimetreler.
Endüstriyel Tahribatsız Muayene Testleri
6 metot ve 3 seviyede radyografi, ultrasonik, manyetik parçacık, sıvı penetrant, girdap akımları ve görsel muayene metotlarında eğitimler ve hizmetler verilmektedir. Görsel muayene hariç diğer 5 metot TÜRKAK tarafından akredite edilmiştir.
Radyoizotop ve Radyofarmasötiklerin Kalite Kontrolü
Soğuk kit ve radyofarmasötiklerin kimyasal, radyokimyasal, radyonüklidik ve biyolojik kalite kontrol testleri, nükleer tıp merkezlerinden gelen doz kalibratörlerinin kalite kontrolleri ve radyoizotop transfer hizmetleri verilmektedir.
Nükleer ve radyolojik kaza veya tehlike durumunda oluşabilecek radyasyon ve radyoaktif madde bulaşma tehlikesine karşı, halkın ve çevrenin korunması için radyasyon ölçümleri yapılmaktadır.
İyonlaştırıcı radyasyonların kromozomlara etkisinin sitogenetik yöntemlerle Disentrik Kromozom Aberasyon Analizi (CA) ve gerekli durumlarda Mikronukleus (MN) ve /veya Fluorescence In-situ Hybridisation (FISH-Flüoresan boyama) teknikleriyle değerlendirildiği laboratuvar ülkemizin ve bölgemizin tek laboratuvarıdır.
© Copyright 2021 Türkiye Atom Enerjisi Kurumu