Gıda maddelerinde gıdaların bozulmasına yol açan çeşitli mikroorganizmaların sayısının azaltılması veya yok edilmesi (sterilizasyon) amacıyla yapılır.
Gıda örneklerinin raf ömürleri uzatılması amacıyla ışınlama işlemi yapılır;

  • Soğanlar, kökler ve yumrularda; filizlenme, çimlenme ve tomurculanmayı önlemek
  • Taze meyve ve sebzelerde; olgunlaşmayı geciktirmek, böceklenmeyi önlemek ve raf ömrünü uzatmak
  • Hububat, öğütülmüş hubububat ürünleri, kabuklu yemişler, yağlı tohumlar, baklagiller, kurutulmuş sebze ve meyvelerde; böceklenmeyi önlemek, mikroorganizmaları azaltmak ve raf ömrünü uzatmak
  • Et, tavuk, balık, su ürünleri ve baharatlarda; bazı patojenik mikroorganizmaları azaltmak, raf ömrünü uzatmak ve paraziter enfeksiyonların kontrolü
  • Hayvansal orijinli kurutulmuş gıdalarda; böceklenmeyi önlemek ve küflerin kontrolü amacıyla uygulanmaktadır.